על אמהות, על שפה ועל מקום לאהבה
- בעז זלמנוביץ
- 11 באפר׳ 2020
- זמן קריאה 2 דקות

השקט שהשתרר בעקבות הסגר והשבת, מיעוט המכוניות, וגם השתתקות מפלצת הקידוח מאתר הבנייה הקרוב, מאפשרים להקשיב. בבוקר ציוץ הציפורים היה ברור מתמיד, ולפתע דפיקות נקר המטיח את מקורו באחד העצים בריתמוס הידוע רק לו משתלטות על השקט. הקשבתי וחזרתי לקרוא. 'ימי מעשה' של הדס גלעד (לוקוס, 2019) הוא הספר השלישי בקריאה או בחיפוש אחר סופרות ישראליות חדשות שאני מקיים בסיוע הוצאת לוקוס, אחרי 'זנב' של שרון קנטור ו-'88' של סיון שיקנאג'י. מסע מרתק עד כה.

'ימי מעשה' עוסקים באמהות, בשפה ובהתרחבות הלב לעוד אהבה. ואני שואל עצמי, מה לי ולאמהות, אדם בעל אינטליגנציה רגשית נמוכה, האם מותר לגבר לקרוא ולהגיב לספרות מסוג זה? האם אני יכול להבין משפטים שכאלה: "החיים היקרים כשקר בחוץ והגשם מכסה על הכול ושוויון הדברים על הארץ מול הגשם והתינוק במיטה ופלא שנתו ופלא ערותו והתנועה הנמשכת מילדות לבגרות איטית ומהירה איך קרה שיש לי בית וסיר על האש עם ירקות ירוקים שתיבלתי לבד בלי שאף אחד לימד אותי". הדס גלעד היא משוררת ועורכת ומנחת סדנאות כתיבה דרך מדיטציה וכתיבה אמהית. בממואר שכתבה היא משלבת את גישתה לחיים, כך נראה, המכילה הפואטיקה והתבוננות היוגית והמדיטציונית בחיים, ואת התנגשותה, אולי מוטב לכתוב את השתלבותה, בתהליך האמהות האישית שחוותה.
"מה שסמוך יותר, נניח חזה, נניח חזה אל חזה, מה שטוב יותר קרוב, פה הוא מוצא, פה מושט, פה מוצא כמה שאפשר עם זה, זה בא, מזהיב כי עצם הקרבה מכה באור, היד קטנה פשוטה חמש האצבעות בבת אחת, הראש וזיעתו, כרבולת וכרבול, כמה שטוב יותר, האף המגשש גורי גורים, חיית יער שובבה, צהלת יחד, כל זה דוהר, אחת שתיים שלוש, דוהר ברחבת החדר. מישהו רואה את זה רושם את התנועות מסכם בעוד פעם ועוד פעם"
מתוך דברים שפרסמה הדס גלעד בגרנטה.

Comentários