top of page
בעז זלמנוביץ

ניצחון התבוסה



הכותרות בעיתון זעקו: "הרמטכ"ל הנכנס כוכבי בדרישה דרמטית: עצבו את המתכון לניצחון". האמת? סוגיה מורכבת, כל האויבים המבלבלים, המעצמות, והחברה הישראלית, הטכנולוגיות ועוד ועוד. אין פלא צריך מתכון לניצחון. גם אני הקטון, שאיננו מצוי בעניינים חושב שצריך מתכון. אולי כמו שצה"ל מקים חטיבת חדשנות [אפילו יש לה שם - שילוח] שתפתור את בעיית החדשנות, שיקיים חטיבת ניצחון שתפתור את בעיית הניצחון. לוגיקה דומה. לא?

בכל מקרה מי שלקח את עניין המלחמה ברצינות, חוץ מקלאוזביץ כמובן, הוא שמעון צבר. צבר סופר, מאייר,צייר ועוד, היה גם שמאלן שעזב את ישראל ללונדון בעקבות התנגדותו למדינות ישראל אחרי 67 [כמו רבים מחבריו השמאלנים, גם נלחם במלחמות ישראל ואף נפצע במלחמת העצמאות]. אבל עזבו את זה, צבר ישב וחקר איך צריך להגיע לתבוסה מוחצת וחד משמעית. הוא פרסם זאת ב'ספר תורת המפלות והתבוסות השלם' (עם עובד, 1995). זה ספר שצריך להיות ספרות חובה לחברי סדנת הניצחון.

נקודת המוצא של צבר היא שמי שמובס הוא זה שיוצא בסופו של דבר מנצח. ראו למשל, גרמניה ויפן של מלחמת העולם השנייה. וגם את העם היהודי [את הציטוט מהספר העתקתי מהבלוג של אבנר שץ]:

"..ומי מנוסה יותר בתבוסה מאשר העם היהודי? הם היו המובסים המקצועיים של העולם במשך אלפיים שנה. כמעט אי אפשר לחשוב על תבוסה או מפלה שהם לא סבלו. ובכל זאת הם שרדו את כל מנצחיהם. איפה הן הממלכות אשר הרסו את ישראל? היכן המצרים והבבלים העתיקים, היוונים והרומאים אשר שרפו את בית המקדש שלהם? כולם נכחדו, נעלמו מהמפה הפוליטית. והיהודים המובסים עדיין כאן, עם די מרץ בעצמותיהם הזקנות להתחיל מחדש…"

צבר מעמיד מסד היסטורי ומחקרי מקיף [תעיפו מבט ברשימת המקורות המרשימה], אבל עושה בו שימוש לצורך העמדת המלחמה והניצחון באופן אבסורדי [וגם את המחקרים וההוגים עצמם]. הוא כמובן טוען שאסור שתבוסה ומפלה יקרו כטעות, ויש לפעול בכל הרמות, מהאסטרטגית ועד המיקרו-טקטית, באופן עקבי ושיטתית. לכן הוא מציע לדרג המדיני כיצד לפורר את אבני העוצמה האסטרטגיים. למשל, כיצד לנהל מדיניות חוץ כושלת על מנת לא יהיו לך בני ברית; וגם כיצד לפורר חברה מלוכדת העלולה למנוע תבוסה. בנוסף, הוא מציע שיטה סדורה להקמת צבא גרוע, וכיצד לנהל קרבות שיבטיחו כישלון. לדרג הטקטי מומלצות שיטות מנוסה, ותרגולות הנפת דגל לבן וידיים. אלה רק חלק מפרקי הספר המשעשעים, אך המאתגרים את החשיבה. כמו שעושים ספרים כדוגמת מלכוד 22, אבל באופן כאילו-מדעי ופסדו-אקדמאי [עם ציטוטים רבים מספרי מחקר והיסטוריה, והשימוש האקדמאי הנכון - כלומר להצדקת טיעונך].


תמונה מתוך ספר תורת המפולות והתבוסות השלם - שמעון צבר

התמונה מהספר לקוחה מויקיפדיה

#ספר מרתק, משעשע ומטריד על המלחמה, על תבוסה ועל איך עושים זאת נכון. מומלץ בחום רב לא רק לאנשי צבא, אלא לכל מי שרוצה להבין מלחמה ואת האבסורד בה. ותזכרו, אתם אולי לא מתעניינים במלחמה, אבל היא מתעניינת בכם.

תקראו על ניצחון או על תבוסה, העיקר שתהיו נחמדים.

ויש גם שיר - מצטער אבל לא יכולתי להתאפק


61 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול
bottom of page