ה'יחיעם'
- בעז זלמנוביץ
- 24 באפר׳ 2021
- זמן קריאה 3 דקות

אחרי שהקרבות מסתיימים, אחרי שקוברים את המתים, מה נשאר? האם יש משמעות למוות של הבן? של האב? של האחות? מה הטעם בחסרונם גם אם יצאו להגן על המדינה, לשמור על האינטרסים שלה או על מנת להקימה? כיצד ניתן להתפלל על הנופלים כאשר אתה לא מאמין באל. אולי רק תפילה כמו שמעטים כמו חיים גורי יודעים לכתוב:
הָבֵא בְּרָכָה לַנְּעָרִים, כִּי בָּאָה עֵת.
רְאֵה אוֹתָם שּוֹתְקִים וּנְכוֹנִים,
וְעֵינֵיהֶם דּוֹלְקוֹת.
רְאֵה, יוֹרֵד הָעֶרֶב,
רוּחַ בַּצַּמָּרוֹת, הָאֹרֶן מְרַטֵּט.
קְרָב יִהְיֶה הַלַּיְלָה. וְהֵמָּה מְעַטִּים מְאֹד.
המשכתי את המסע של ההיסטוריה, את המסע לתוך נבכי הזיכרון הפרטי, הציבורי והלאומי, והמסע בעקבות ההנצחה עם ספר שני העוסק במרחב המוות ושל גשר א-זיב, מרחב שהתפשט באדוות הזמן מ-16 ביולי 1946.

אחרי ספרו של דב גביש אחיו של יהודה גביש מחללי הפיצוץ בגשר - 'אולי הוא עוד יבוא...' שקראתי בשבוע שעבר, השבוע למדתי את ספרו של יחיעם ויץ על 'יחיעם ויץ: חייו, נפילתו, הנצחתו והנצחת בני דורו - הבא ברכה לנערים' (כרמל, 2021). פרופסור (אמריטוס) ויץ כותב על דודו ויץ שנהרג מפגיעת כדור בפעולת גשר א-זיב. הספר שכתב פרופ' ויץ [כך נקרא לו כאן, בכדי לא להתבלבל עם ה'יחיעם'] עוסק ביחיעם ויץ בנו של יוסף ויץ 'אב היערות' מראשי הקרן הקיימת. זה ספר אקדמאי שעוסק בהיסטוריה ובזיכרון, אך זה גם בדומה לספרו של גביש, סיפור אישי משפחתי: "זיכרון יחיעם היה יסוד דומיננטי בזהותי והיו לו שני מרכיבים: המרכיב הראשון היה צער ויגון עמוקים ביותר; והמרכיב השני היה שונה לחלוטין וזהו הפולחם סביב דמותו. סבי וסבתי עשו הכול כדי לשמור על ה'פולחן' וכך הפך יחיעם לדמות לאומית ומיתולוגית. לנוכח מצב זה גדלתי בתחושה עזה שאין לי כלל זהות עצמית, פרטית לגמרי." [עמ' 13]. בכל מקרה, פרופ' ויץ משלב מחקר מגובה וממוסמך עמוס פרטים וציטוטים עם נימה אישית. הספר מתחיל בתיאור חיי הקצרים של יחיעם (28 במותו), ילדותו, נערתו, אהבתו לרמה, ניסיון קיבוצי שנכשל, לימודים בלונדון, פלמ"ח בו התלבט כמדריך גדודי, והשלמת לימודיו במעבדתו של אפרים קצ'לסקי (קציר) בחופש שלקח מהשרות. משם יצא להצטרף כ'משקיף' במבצע פיצוץ הגשר ולא שב. מכאן, בפרק השני, מתחיל העיסוק באבל ובהנצחה. פרופ' ויץ לא מניח אבן שלא הפך בעניינים אלה. הוא כורך את סיפור הנצחת יחיעם עם דמויות מיתולוגיות נוספות, למשל נחמיה שיין מפקד המבצע וזהרה לביטוב שהשתתפה גם היא. מתיאור האבל האישי של ההורים, של רמה ושל בן דודתו וחברו הקרוב ס. יזהר עובר התיאור לפרטי מסע הלוויה, מודעות האבל ומכתבי התנחומים ועוד ועוד.

Comentarios