top of page
בעז זלמנוביץ

חמדנות ונטיות לב - משברים פיננסיים


שער 'המשברים הפיננסיים הגדולים במאה השנים האחרונות' מאת חיים קידר-לוי

השבוע שמענו הרצאה מעניינת על הבורסה מפי אדם שמבין היטב בכלכלה ובבורסה והוא גם היסטוריון צבאי מצוין [לדעתי, הלא הקובעת]. כאשר נשאל מה הקשר בין צבא לבורסה, השיב: שבשני המקרים, כולם חכמים בדיעבד ויודעים מה היה צריך לעשות [כמו לא לקנות מניות של 'טבע' אחרי שירדה 20%]; וגם שהכללים הם מאוד פשוטים, אך קשים ליישום [כמו לקנות בזול ולמכור ביוקר, במקרה הבורסאי; ו"שמע מינה, איזהו משכיל־בהתקפה, שיריבו אינו יודע על מה יגן; ואיזהו משכיל־בהגנה, שיריבו אינו יודע מה יתקיף." של סון דזה, במקרה הצבאי]. במקרה או שלא קראתי בימים האחרונים את 'המשברים הפיננסיים הגדולים במאה השנים האחרונות' - הרצאות של ד"ר חיים קידר-לוי (מודן, אוניברסיטה משודרת, 2013).


עייפות בוקר בתחנה המרכזית - צלם בעז זלמנוביץ

קידר-לוי, פרופסור חבר, באוניברסיטת באר שבע, כתב ברהיטות ובבהירות על נושא, שאני אינני יודע עליו הרבה והמושגים הבסיסים שלנו אינם נהירים לי [כבר הזכרתי את העניין שלא לקנות את מניות טבע כשהן יקרות?]. גם במקרה הכלכלי, כמו בעניין המלחמות, נשאלת השאלה האם ניתן ללמוד מההיסטוריה, מה ניתן ללמוד, וכפי ששאל לידל הארט: מדוע איננו לומדים מהיסטוריה? קידר-לוי כותב במבוא שניתן ללמוד משהו: "אף שמבחינה היסטורית כל משבר שונה ממשנהו, הרי שמדע הכלכלה שואף לזהות את קווי הדמיון בין המשברים השונים ולנסח מודל שיתאר, גם אם בהכללה, את השלבים השונים שעל פיהם מתפתח משבר".


לא כולם נהנים מהבועה - צלם בעז זלמנוביץ

השאלות שההרצאות או המחקרים של קידר לוי מציבים הם: מה הגורמים העיקרים להיווצרות משבר פיננסי? האם ניתן לזהות את "הבועה" בזמן התנפחותה? והאם ניתן למנוע את המשבר שיווצר אחרי הפיצוץ והקריסה. תוך הסברים נהירים [יותר מפחות] של המושגים והמונחים הכלכליים [כמו "ריצה אל הבנק"] נסקרים, בין השאר, המשברים הכלכלים של שנות העשרים והשלושים בארה"ב; בועת האינטרנט - בועת הדוטקום[2000-1995]; ויסות מניות הבנקים [1983]; המשברים בדרום אמריקה ובמזרח אסיה; ומשבר הנדל"ן [הסאבפריים] של העשור הראשון של המאה. כאמור, קידר-לוי גם מנסה לספק הסברים לגורמים האנושיים שמובילים לבועות ולמשברים. זה תלוי בתפקידים במערכת של השחקנים: בנקים, מדינאים, מנהלים, משקיעים פרטיים, רואי חשבון ועוד, אבל יש גורמים משותפים. מספיק אם נציין את החמדנות, את הנטייה לקחת סיכונים כשהם מפוצלים ומוטלים על שכמם של אחרים, את המחשבה שאתה חכם מאחרים [ציינתי כבר שלא מומלץ לקנות מניות של טבע, גם אם הן ירדו בכמה אחוזים?], ועוד הטיות התנהגויות בלתי רציונליות שכהנמן וטברסקי ואחרים כתבו עליהם.


#ספר מרתק ומלמד על תחום שכולם מדברים עליו אבל פחות מבינים. היסטוריה של משברים, ועל אולי מה ניתן ללמוד מהם. מומלץ ביותר.


[אגב ספרי אוניברסיטה משודרת מומלצים ביותר, והחודש כל או מרבית 400 הכותרים נמכרים במבצע - כך ראיתי ברשת].


בכל מקרה, גם במקרה של משבר כלכלי, תקראו [או תכתבו ספר, כמו ענבי זעם] ותהיו נחמדים.


ויש גם שיר. השבוע שמעתי תכנית מיוחדת של גיל מטוס ב-88 על הלהקה המצוינת Fairport Convention

97 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


bottom of page